V meste budú vítať Nový rok 2011 už druhýkrát spoločne

13.01.2011 Svidník

Svidník 13. januára (TASR) – Obyvatelia severovýchodu Slovenska, ktorí oslavujú Silvestra a príchod Nového roka podľa juliánskeho kalendára, sa dnes lúčia so starým rokom.
Skupina nadšencov zo Svidníka, ktorí sa snažia dodržiavať staré zvyky, pripravila aj tentoraz spoločné silvestrovské oslavy.
\"Aby sa nezabudlo, že rusnácky Nový rok je posunutý o dva týždne, pred ôsmimi rokmi sme s kamarátom začali robiť ohňostroj. Odvtedy sa k nám pridáva stále viac ľudí. Stretávame sa v Hostinci u Sotáka na ulici Sovietskych hrdinov a očakávam, že tento rok sem príde okolo 200 ľudí, \" povedal pre TASR organizátor Tibor Demko.
Dodal, že už od obeda sa pripravuje guláš z diviny a keďže čakajú veľa návštevníkov, navaria ho až 70 litrov. Oslavy sa začínajú od 18. hodiny, najviac ľudí však, podľa Demka, bude prichádzať okolo 23.00 h a spoločne sa počká na polnoc.
\"V minulom roku sme tu mali aj cigánsku muziku a predpokladám, že chlapci nás prídu zabaviť aj teraz. Úderom polnoci sa začne ohňostroj, na ktorý sa poskladali sponzori. Ten bude trvať asi 10 minút, \" spresnil Demko.
Príchod Nového roka oslávia vo Svidníku aj tradičnou domácou zabíjačkou, ktorú organizuje v sobotu 15. januára radnica v areáli skanzenu Múzea ukrajinskej kultúry v spolupráci s Občianskym združením pre Horný Šariš. Organizátori na ňom očakávajú stovky návštevníkov z mesta i okolia.
\"Akcia sa začína o 10. hodine a porciovať sa budú dve asi 130 kilogramové prasatá. Mäsiari a kuchári následne budú pripravovať zabíjačkové špeciality, hurky, klobásy, tlačenku a pečené jedlá, ktoré budú môcť návštevníci ochutnávať, \" uviedol Ján Vook z odboru školstva a kultúry svidníckeho mestského úradu. Dodal, že počas podujatia bude prebiehať aj kultúrny program, v ktorom sa predstavia predovšetkým deti z mestských škôl.
Rusíni z Prešova Nový rok 2011 oslávia galaprogramom s názvom RUTHENIKA, ktorý sa začína v nedeľu (16.1. ) o 17. hodine v Kine Scala.
Podujatie organizuje Rusínska obroda na Slovensku v spolupráci so svojou prešovskou miestnou organizáciou. Jej tajomníčka Silvia Lysinová informovala, že v programe sa predstavia laureáti celoslovenskej súťaže rusínskych národných piesní. Tanečnými choreografiami bude divákov zabávať Folklórny súbor Chemloňáčik z Humenného. Piesne, vianočné koledy a novoročné vyše zaznejú v podaní Mužskej speváckej skupiny Hačure z Humenného.
 

Vyberte región